Wilde Vlierbessen siroop
🌹 Wanneer vlierbessen en Ayurveda elkaar fluisterd ontmoeten in onze Elixer...
De vlier groeit hier, aan de rand van onze tuinen, terwijl Ayurveda, de wijsheid van het leven, haar wortels diep in India geworteld heeft.
En toch, wanneer de bessen zacht koken in water en zich laten omringen door specerijen uit het Oosten, ontstaat er iets bijzonders.
Het is alsof de vlier haar armen opent voor de oude taal van Ayurveda, en Ayurveda glimlacht naar deze Westerse bes, die zich laat dragen door haar ritme.
Samen fluisteren ze een elixer dat verwarmt, verzacht en de seizoenen met zachtheid door je heen laat stromen.
🍀 Wat heb je nodig... (voor ± 750 ml elixer)
1 liter verse, rijpe vlierbessen (Sambucus nigra)
600–650 ml bronwater
3 cm verse gemberwortel, in plakjes
1 tl gedroogde kaneelbasilicum (Ocimum basilicum var. cinnamon) of kaneelpoeder.
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
3 zwarte peperkorrels
1 tl venkelzaad (Foeniculum vulgare)
2 hampeltjes gedroogde rozenblaadjes
200 g ongeraffineerde rietsuiker of 200 g rauwe honing (honing pas toevoegen na afkoelen tot <40 °C)
1 el citroensap
🌹 Hoe maak je deze krachtige elixer...
🍀 De bessen klaarmaken
Je verwijdert de kleine steeltjes, spoelt de rijpe bessen kort en laat ze het water van zich afschudden. Alleen de volle, zwarte bessen neem je mee. Dus de groene besjes en de steeltjes die nog even komen piepen, haal je er zeker uit.
🍀 De kruiden laten dansen
Je legt de bessen in een pot samen met het water, de gember, kaneelbasilicum, kaneel, kruidnagel, peper, venkelzaad en de rozen.
Breng alles langzaam aan de kook en laat het dan ongeveer 35 minuten zachtjes pruttelen, met het deksel op de pot, zodat de kostbare geuren en stoffen bij je blijven.
🍀 Je giet het geheel door een doek of fijne zeef en vangt het diepe, donkere vocht op.
Je plet de bessen zachtjes om al het sap te genieten.
🍀 De Sprankel extra liefde
Met suiker: je laat de suiker oplossen in de warme vloeistof.
Met honing: je wacht tot het de krachtdrank afgekoeld is tot onder 40 °C, en roert er dan de honing liefdevol doorheen.
Tot slot voeg je het citroensap toe.
🍀 Het schenken aan flessen of bokalen.
Kies een grote of meerdere kleintjes voor langer genieten.
Je giet het elixer heet in donkere, steriele glazen flessen/bokalen.
Je sluit ze goed af en laat ze rustig afkoelen.
🌹 Hoe te genieten van het krachtenveld van onze vlierbessjes...
Laat dit elixer als een zachte bondgenoot in je dag met je meewandelen in het aansterken van jouw immuunsysteem:
Een scheutje in warm water of kruidenthee,
een lepel door jouw havermout ontbijt...
of gewoon puur, als een kleine druppelende fontein van magie van de natuur.
Laat je lichaam zelf fluisteren hoeveel en wanneer het goed voelt.
🌹 Ayurvedische wijsheid...
Wanneer je als Vata snel onrustig wordt of je schommelend voelt in jezelf, wiegt dit elixer je met zoete warmte tot je weer rustig en gedragen bent.
Wanneer je als Pitta merkt dat spanning of hitte je hoofd en hart overneemt, brengen vlier en roos een koestering die alles zachter maakt.
Wanneer je als Kapha je zwaar of loom voelt, helpen gember, kaneel en peper je weer lichtheid en ademruimte terug te zenden.
Via mijn website kan je zelf ontdekken welke primaire Dosha jij geniet.
🍀 Met rietsuiker draagt het elixer zijn krachtveld zo'n zes tot acht maanden (en na openen enkele weken), met honing is dat korter – drie tot vier maanden gesloten en ongeveer drie weken eens geopend.
🌹 Avenora fluistert
De vlier schenkt jou haar donkere bessen als een mantel van zachtheid,
en draagt je zacht door de seizoenen heen.
Voel je Welkom in de besloten facebookgroep vol Tuinwachters en genieters
Avenora-Waar Ziel en Aarde elkaar fluisterend ontmoeten
Met zachtheid
Françoise 🙌🏻🌹