Dosha Vata

Recepten voor de Vata-dosha

Basisprincipes voor Vata-balancerende voeding:

  • Warm eten (vermijd rauwe voeding)

  • Vochtig en olieachtig (gebruik ghee, sesamolie, olijfolie)

  • Zacht en gekookt (stoofpotjes, soepen, puree)

  • Zoet, zuur en zout smaken (vermijden van bitter, wrang, scherp)

  • Regelmatige maaltijden op vaste tijden

Warme havermout met gestoofde peer en kaneel

Goed voor: ontbijt
Werking: verwarmend, zoet, voedend

Ingrediënten:

  • 1 kopje havervlokken

  • 2 kopjes warme plantaardige melk (bijv. amandelmelk)

  • 1 rijpe peer, in stukjes

  • 1 el rozijnen

  • 1 tl ghee of kokosolie

  • ½ tl kaneel

  • Snufje kardemom

  • Optioneel: ahornsiroop of dadelstroop

Bereiding:

  1. Stoof de peer in ghee met kaneel en rozijnen tot zacht.

  2. Kook de havermout in warme melk en roer de kardemom erdoor.

  3. Voeg het gestoofde fruit toe. Serveer warm.

Zoete wortel-kokossoep met gember

Goed voor: lunch of lichte avondmaaltijd
Werking: verwarmend, voedend en licht verteerbaar

Ingrediënten:

  • 500g wortels, in stukjes

  • 1 ui, fijngehakt

  • 1 el geraspte verse gember

  • 400 ml kokosmelk

  • 500 ml groentebouillon

  • 1 el sesamolie

  • Snufje komijn en kurkuma

  • Zeezout naar smaak

Bereiding:

  1. Verhit sesamolie en fruit ui en gember.

  2. Voeg wortel en specerijen toe. Kort meebakken.

  3. Voeg bouillon toe, laat 20 min koken.

  4. Pureer de soep en roer de kokosmelk erdoor. Verwarm nog even.

Kitchari – Ayurvedische eenpansmaaltijd

Goed voor: ontlasting van spijsvertering, detox, kalmte
Werking: zeer balancerend voor Vata (en ook andere dosha's)

Ingrediënten:

  • ½ kopje mung dal (gespleten geel)

  • ½ kopje witte basmatirijst

  • 1 el ghee

  • ½ tl komijnzaad

  • ½ tl mosterdzaad

  • 1 tl geraspte verse gember

  • ½ tl kurkuma

  • 4 kopjes water

  • Snufje asafoetida (harskruid) – optioneel

  • Zeezout

  • Gekookte groenten naar keuze (pompoen, courgette, wortel)

Bereiding:

  1. Was rijst en mung dal goed. Laat 1 uur weken (optioneel).

  2. Verhit ghee, voeg specerijen toe en laat even geuren.

  3. Voeg rijst, mung dal en water toe.

  4. Voeg groenten toe en laat 30-40 min koken tot alles zacht is.

  5. Serveer met verse koriander.

Ayurvedische tip voor Vata-types

Drink gedurende de dag warme, gekruide thee (bijv. met venkel, zoethout, gember). Vermijd koude dranken en rauwe salades, zeker in herfst en winter.




Hieronder vind je een volledig dagmenu speciaal afgestemd op de Vata-dosha, met focus op warmte, zachtheid, regelmaat en voedende ingrediënten die Vata kalmeren. 

Dit dagmenu is perfect voor mensen met een Vata-constitutie of Vata-verstoringen (zoals rusteloosheid, koude handen/voeten, droge huid, gasvorming, slapeloosheid).

Vata-Balancerend Dagmenu

Ontbijt: Romige warme havermoutpap

Ingrediënten:

  • 1 kop havervlokken

  • 2 koppen warme amandel- of havermelk

  • 1 geraspte appel of peer

  • 1 el rozijnen of fijngehakte dadels

  • 1 el ghee of kokosolie

  • ½ tl kaneel, snufje kardemom en nootmuskaat

Bereiding:
Laat alles zachtjes koken tot een romige pap. Serveer warm, met eventueel wat extra ghee bovenop.

Thee: venkel-gember-thee of warme melk met kurkuma (golden milk)

Tussendoortje 

  • Een paar geweekte amandelen (ontveld) of een rijpe banaan

  • Of: gekookte dadels met ghee en een snufje kardemom

Lunch -Hoofdmaaltijd van de dag

Vata-Kitchari met gestoofde groenten

Ingrediënten:

  • ½ kop mung dal (gespleten geel)

  • ½ kop basmatirijst

  • Ghee, komijnzaad, korianderzaad, kurkuma, verse gember

  • Wortel, courgette, pompoen (of andere zoete, zachte groenten)

Bereiding:
Kook alles samen tot een zachte, romige brij. Serveer met verse koriander en een lepel ghee erop.

Optioneel bijgerecht:

  • Kommetje lauwwarme bietenyoghurt (gekookte biet met wat yoghurt en geroosterd komijnzaad)

Tussendoortje 

  • Warme golden milk (plantaardige melk + kurkuma, ghee, kaneel)

  • Of: gekookte stukjes appel/peer met kaneel en een beetje honing (pas toevoegen als de appel is afgekoeld tot lauw)

Avondeten Zoete aardappel-kokossoep met gekookt speltbrood

Ingrediënten:

  • Zoete aardappel, kokosmelk, rode linzen, verse gember, komijn, koriander

  • Alles gekookt tot zacht en gepureerd

Serveer met:

  • Een snee licht geroosterd spelt- of zuurdesembrood met wat ghee

Voor het slapengaan 

Warme rustgevende melkdrank

  • 1 kop plantaardige  melk

  • Snufje nootmuskaat, kardemom en eventueel saffraan

  • 1 theelepel ghee
    → Bevordert slaap, kalmeert het zenuwstelsel

 Extra Vata-tips:

  • Eet rustig, in stilte en op vaste tijden

  • Vermijd koude, droge of rauwe voeding

  • Geef jezelf regelmatig pauzes en rustmomenten

  • Blijf letterlijk warm (kleding, warme dranken, warme voeding)

  • Kies voeding met de smaken: zoet, zuur en zout