Dosha Pitta
🌹 Ayurvedische Recepten voor Dosha Pitta
Van Jezelf houden is het begin van een levenslange romance-Oscar Wilde
Ben jij een Pitta?
Dan geef ik jou alvast enkele basisprincipes en recepten die goed zijn voor mensen met een overheersende Pitta dosha.
🌹 Kenmerken van Pitta Dosha
-
Elementen: Vuur + een beetje water
-
Eigenschappen: Warm, scherp, intens, licht, olieachtig
-
Typisch Pitta-type: Intellectueel, ambitieus, scherpzinnig, maar snel geïrriteerd of oververhit
Balans brengen bij Pitta betekent:
-
Afkoelen
-
Verzachten
-
Kalmeren
🌹 Basisprincipes voor Pitta-voeding
Kies voor:
-
Koel (niet ijskoud), mild en licht voedsel
-
Zoete, bittere en samentrekkende smaken
-
Verse groenten, zoet fruit, granen, melkproducten, milde kruiden
Vermijd:
-
Pittig, zuur, zout, gefrituurd, alcohol, koffie
-
Rode vleeswaren, tomaten, uien, knoflook, mosterd
🌹 Koude Komkommer-Muntsoep
Ingrediënten:
-
2 komkommers (geschild en fijngesneden)
-
1 el verse munt
-
250 ml kokosmelk
-
1 tl limoensap
-
Snufje korianderpoeder
-
Zout naar smaak
Bereiding:
-
Mix alle ingrediënten tot een gladde soep.
-
Serveer licht gekoeld met wat verse muntblaadjes.
🌹 Zoete Kitchari (milde detox-maaltijd)
Ingrediënten:
-
½ kopje mung dal (gesplitst)
-
½ kopje basmatirijst
-
1 el ghee
-
1 tl kurkuma
-
1 tl korianderpoeder
-
1 tl venkelzaad
-
4 kopjes water
-
Eventueel: stukjes courgette of pompoen
Bereiding:
-
Was de mung en rijst grondig.
-
Verhit ghee in een pan, voeg specerijen toe en bak kort.
-
Voeg rijst, mung en water toe.
-
Laat 30–40 minuten zacht koken tot alles zacht is.
-
Serveer met verse koriander.
🌹 Rozenwater-havermout
Ingrediënten:
-
½ kopje havervlokken
-
1 kopje amandelmelk
-
½ tl kardemom
-
1 tl rozenwater
-
Handje rozijnen of dadels
-
Snufje saffraan (optioneel)
Bereiding:
-
Breng amandelmelk en havermout zachtjes aan de kook.
-
Voeg rozijnen, kardemom en saffraan toe.
-
Laat sudderen tot zacht.
-
Roer rozenwater erdoor en serveer lauw.
🌹 Kruidensuggesties voor Pitta
-
Koriander
-
Venkel
-
Munt
-
Roos
-
Kardemom
-
Kurkuma (mild gebruik)
Wil je graag recepten voor een specifiek moment van de dag (ontbijt, lunch, diner) of voor specifieke seizoenen zoals zomer (Pitta-seizoen)?
🌹 Volledig dagmenu voor Pitta-dosha tijdens de zomer, met een vegan en glutenvrij focus.
In de zomer is Pitta van nature al verhoogd vanwege de hitte, dus dit menu is:
-
Verkoelend
-
Licht verteerbaar
-
Mild gekruid
-
Zonder gluten en dierlijke producten
Zomerontbijt (verkoelend en voedzaam)
Kokos-chia pudding met rozen en bessen
Ingrediënten:
-
3 eetlepels chiazaad
-
1 kopje kokosmelk (ongezoet)
-
1 tl rozenwater
-
1 tl ahornsiroop of dadelstroop
-
Blauwe bessen, frambozen, verse munt
Bereiding:
-
Meng kokosmelk, chiazaad, rozenwater en zoetmiddel.
-
Laat minstens 2 uur (of nacht) in de koelkast staan.
-
Serveer met bessen en verse munt.
Waarom goed voor Pitta:
Kokos en rozen zijn sterk verkoelend. Chia is licht en voedzaam.
Zomerlunch (de hoofdmaaltijd)
🥗 Koude quinoa salade met avocado, komkommer & munt
Ingrediënten:
-
1 kopje gekookte quinoa (afgekoeld)
-
½ avocado in blokjes
-
½ komkommer in halve maantjes
-
Handje rucola of veldsla
-
Verse muntblaadjes
-
1 el olijfolie
-
1 el limoensap
-
Snufje komijn en korianderpoeder
-
Zout naar smaak
Bereiding:
-
Meng alle ingrediënten in een grote kom.
-
Besprenkel met olijfolie, limoensap en kruiden.
Waarom goed voor Pitta:
Avocado en komkommer verkoelen, quinoa is licht en glutenvrij.
🍵 Zomerse verkoelende kruidenthee (afgekoeld serveren)
-
1 tl venkelzaad
-
1 tl korianderzaad
-
1 tl kamillebloemen
Laat trekken in heet water, laat afkoelen en serveer met een muntblaadje.
Zomerdiner (licht en zacht voor de spijsvertering)
Zomerse mungbonensoep met courgette & kokos
Ingrediënten:
-
½ kopje gele mungdal (gesplitst)
-
2 kopjes water
-
½ courgette in blokjes
-
½ kop kokosmelk
-
1 tl kurkuma
-
½ tl venkelzaad
-
Snufje hing (asafoetida) of komijnpoeder
-
Verse koriander
Bereiding:
-
Kook mungdal en courgette in water tot zacht (30 min).
-
Voeg kruiden en kokosmelk toe.
-
Laat nog 5 minuten sudderen.
-
Garneer met koriander.
Waarom goed voor Pitta:
Mung is licht verteerbaar, kokos verkoelend, en kruiden zijn zacht.
Optioneel toetje (simpel en verkoelend):
Gekoelde perzik met kardemom-limoen dressing
-
Rijpe perzik in schijfjes
-
Besprenkel met limoensap en een snufje kardemom
-
Eventueel wat muntblaadjes erbovenop
