Dosha Pitta


Ayurvedische Recepten voor Dosha Pitta

Ben jij een Pitta?

Dan geef ik jou alvast enkele basisprincipes en recepten die goed zijn voor mensen met een overheersende Pitta dosha.

Kenmerken van Pitta Dosha

  • Elementen: Vuur + een beetje water

  • Eigenschappen: Warm, scherp, intens, licht, olieachtig

  • Typisch Pitta-type: Intellectueel, ambitieus, scherpzinnig, maar snel geïrriteerd of oververhit

Balans brengen bij Pitta betekent:

  • Afkoelen

  • Verzachten

  • Kalmeren

Basisprincipes voor Pitta-voeding

Kies voor:

  • Koel (niet ijskoud), mild en licht voedsel

  • Zoete, bittere en samentrekkende smaken

  • Verse groenten, zoet fruit, granen, melkproducten, milde kruiden

Vermijd:

  • Pittig, zuur, zout, gefrituurd, alcohol, koffie

  • Rode vleeswaren, tomaten, uien, knoflook, mosterd

Koude Komkommer-Muntsoep

Ingrediënten:

  • 2 komkommers (geschild en fijngesneden)

  • 1 el verse munt

  • 250 ml kokosmelk

  • 1 tl limoensap

  • Snufje korianderpoeder

  • Zout naar smaak

Bereiding:

  1. Mix alle ingrediënten tot een gladde soep.

  2. Serveer licht gekoeld met wat verse muntblaadjes.

Zoete Kitchari (milde detox-maaltijd)

Ingrediënten:

  • ½ kopje mung dal (gesplitst)

  • ½ kopje basmatirijst

  • 1 el ghee

  • 1 tl kurkuma

  • 1 tl korianderpoeder

  • 1 tl venkelzaad

  • 4 kopjes water

  • Eventueel: stukjes courgette of pompoen

Bereiding:

  1. Was de mung en rijst grondig.

  2. Verhit ghee in een pan, voeg specerijen toe en bak kort.

  3. Voeg rijst, mung en water toe.

  4. Laat 30–40 minuten zacht koken tot alles zacht is.

  5. Serveer met verse koriander.

Rozenwater-havermout

Ingrediënten:

  • ½ kopje havervlokken

  • 1 kopje amandelmelk

  • ½ tl kardemom

  • 1 tl rozenwater

  • Handje rozijnen of dadels

  • Snufje saffraan (optioneel)

Bereiding:

  1. Breng amandelmelk en havermout zachtjes aan de kook.

  2. Voeg rozijnen, kardemom en saffraan toe.

  3. Laat sudderen tot zacht.

  4. Roer rozenwater erdoor en serveer lauw.

Kruidensuggesties voor Pitta

  • Koriander

  • Venkel

  • Munt

  • Roos

  • Kardemom

  • Kurkuma (mild gebruik)

Wil je graag recepten voor een specifiek moment van de dag (ontbijt, lunch, diner) of voor specifieke seizoenen zoals zomer (Pitta-seizoen)? 




Volledig dagmenu voor Pitta-dosha tijdens de zomer, met een vegan en glutenvrij focus. 

In de zomer is Pitta van nature al verhoogd vanwege de hitte, dus dit menu is:

  • Verkoelend

  • Licht verteerbaar

  • Mild gekruid

  • Zonder gluten en dierlijke producten

Zomerontbijt (verkoelend en voedzaam)

Kokos-chia pudding met rozen en bessen

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels chiazaad

  • 1 kopje kokosmelk (ongezoet)

  • 1 tl rozenwater

  • 1 tl ahornsiroop of dadelstroop

  • Blauwe bessen, frambozen, verse munt

Bereiding:

  1. Meng kokosmelk, chiazaad, rozenwater en zoetmiddel.

  2. Laat minstens 2 uur (of nacht) in de koelkast staan.

  3. Serveer met bessen en verse munt.

Waarom goed voor Pitta:
Kokos en rozen zijn sterk verkoelend. Chia is licht en voedzaam.

Zomerlunch (de hoofdmaaltijd)

🥗 Koude quinoa salade met avocado, komkommer & munt

Ingrediënten:

  • 1 kopje gekookte quinoa (afgekoeld)

  • ½ avocado in blokjes

  • ½ komkommer in halve maantjes

  • Handje rucola of veldsla

  • Verse muntblaadjes

  • 1 el olijfolie

  • 1 el limoensap

  • Snufje komijn en korianderpoeder

  • Zout naar smaak

Bereiding:

  1. Meng alle ingrediënten in een grote kom.

  2. Besprenkel met olijfolie, limoensap en kruiden.

Waarom goed voor Pitta:
Avocado en komkommer verkoelen, quinoa is licht en glutenvrij.

🍵 Zomerse verkoelende kruidenthee (afgekoeld serveren)

  • 1 tl venkelzaad

  • 1 tl korianderzaad

  • 1 tl kamillebloemen
    Laat trekken in heet water, laat afkoelen en serveer met een muntblaadje.

Zomerdiner (licht en zacht voor de spijsvertering)

Zomerse mungbonensoep met courgette & kokos

Ingrediënten:

  • ½ kopje gele mungdal (gesplitst)

  • 2 kopjes water

  • ½ courgette in blokjes

  • ½ kop kokosmelk

  • 1 tl kurkuma

  • ½ tl venkelzaad

  • Snufje hing (asafoetida) of komijnpoeder

  • Verse koriander

Bereiding:

  1. Kook mungdal en courgette in water tot zacht (30 min).

  2. Voeg kruiden en kokosmelk toe.

  3. Laat nog 5 minuten sudderen.

  4. Garneer met koriander.

Waarom goed voor Pitta:
Mung is licht verteerbaar, kokos verkoelend, en kruiden zijn zacht.

Optioneel toetje (simpel en verkoelend):

Gekoelde perzik met kardemom-limoen dressing

  • Rijpe perzik in schijfjes

  • Besprenkel met limoensap en een snufje kardemom

  • Eventueel wat muntblaadjes erbovenop