Dosha Kapha

Ayurvedische Recepten voor  Kapha dohsa

De Kapha-dosha bestaat uit de elementen aarde en water, en wordt in balans gehouden door eigenschappen die licht, warm, droog en stimulerend zijn.

Basisprincipes van Kapha-balancerende voeding:

 Licht en droog
 Warm en kruidig
>   Bitter, wrang en scherp van smaak
>   Vermijd koud, zwaar, vettig, zoet en zuivelrijk voedsel
>   Vermijd overeten – eet liever 2 lichte maaltijden en ontbijt licht of sla over


Pittige mungsoep met groene groenten

Goed voor: lunch of licht avondeten
Werking: verwarmend, licht verteerbaar, droogt overtollige Kapha

Ingrediënten:

  • 1 kop gespleten mungbonen (week ze 2 uur)

  • 1 el zonnebloemolie of mosterdolie

  • 1 tl komijnzaad

  • ½ tl mosterdzaad

  • 1 tl geraspte verse gember

  • 1 tl kurkuma

  • 1 tl korianderpoeder

  • 1 bosje spinazie of boerenkool

  • Citroensap en zeezout

Bereiding:

  1. Kook de mungbonen tot ze zacht zijn.

  2. Verhit olie en bak de specerijen kort.

  3. Voeg mungbonen en groenten toe en laat sudderen.

  4. Breng op smaak met citroensap. Serveer warm.

Gekruide groentenroerbak

Goed voor: lunch of lichte avondmaaltijd
Werking: bitter, pittig, stimulerend

Ingrediënten:

  • 1 el mosterdolie of kokosolie

  • 1 tl mosterdzaad

  • 1 tl komijn

  • ½ ui, fijngehakt

  • 1 teentje knoflook, fijn

  • 1 kleine broccoli, in roosjes

  • 1 wortel, in dunne plakjes

  • 1 kopje fijngesneden boerenkool of andijvie

  • ½ tl chilivlokken (optioneel)

  • Kurkuma, peper, zout

Bereiding:

  1. Verhit olie, voeg specerijen toe tot ze geuren.

  2. Voeg ui en knoflook toe, bak glazig.

  3. Voeg groenten toe, roerbak 5-7 min.

  4. Serveer met een beetje limoensap.

Pittige kruidige appelcompote

Goed voor: licht en stimulerend ontbijt
Werking: verwarmend, activeert spijsvertering

Ingrediënten:

  • 1 appel in stukjes

  • 1 tl geraspte gember

  • ½ tl kaneel

  • Snufje zwarte peper

  • 1 tl citroensap

  • Klein beetje water

Bereiding:

  1. Kook de appel met alle ingrediënten in een klein beetje water tot zacht.

  2. Serveer warm, zonder zoetmiddel.

 Aanbevolen dranken voor Kapha-types:

  • Gemberthee, kaneelthee, kruidnagelthee

  • Warm water met citroen

  • Vermijd melk, koude drankjes, smoothies




Kapha-balancerend Dagmenu (Vegetarisch, verwarmend, stimulerend)


Ochtenddrankje Kapha-stimulerende thee

  • Gember – kaneel – kurkuma – zwarte peper – citroensap
    → 10 minuten laten trekken in kokend water, warm drinken

Ontbijt : Warme appel- of peercompote met kruiden

Ingrediënten:

  • 1 appel of peer in stukjes

  • 1 tl geraspte gember

  • ½ tl kaneel, snufje kardemom

  • Snufje zwarte peper

  • Sap van ½ citroen

  • 1 tl kokosolie (optioneel)

Bereiding:
Kook het fruit met de kruiden en een klein beetje water tot zacht. Serveer warm.

Drankje: warme kruidenthee met citroen of venkel/kaneel

Lunch Pittige mungbonensoep met gestoomde groenten

Ingrediënten:

  • Gespleten mungbonen (½ kop, geweekt)

  • Komijnzaad, mosterdzaad, verse gember, kurkuma

  • Groenten: broccoli, spinazie, wortel, courgette

  • Korianderblad, limoensap

Bereiding:
Kook de bonen met kruiden en groenten tot een lichte, goed gekruide soep. Voeg vlak voor het serveren koriander en limoensap toe.

Bijgerecht (optioneel):

  • Klein portie basmatirijst of quinoa

  • Papadam of geroosterde linzencrackers

Tussendoortje 

  • Kopje gember-kaneelthee of chai zonder melk

  • 1 geroosterde rijstwafel met avocadospread & zwarte peper
    (of een stuk gestoomde groente zoals pompoen met limoensap en chilivlokken)

Avondeten Gekruide roerbakgroenten met mungnoedels of boekweit

Ingrediënten:

  • Wokgroenten zoals prei, groene kool, paprika, wortel

  • Gebakken met gember, komijn, kurkuma, chili, zwarte peper

  • Serveer met mungnoedels of een kleine portie gekookte boekweit

Alternatief: linzensoep met gestoomde groenten

Voor het slapengaan 

  • Warme kruidenthee: venkel – tulsi – gember

  • Vermijd zware snacks of zoetigheid