Dosha Kapha
Ayurvedische Recepten voor Kapha dohsa

De Kapha-dosha bestaat uit de elementen aarde en water, en wordt in balans gehouden door eigenschappen die licht, warm, droog en stimulerend zijn.
Basisprincipes van Kapha-balancerende voeding:
> Licht en droog
> Warm en kruidig
> Bitter, wrang en scherp van smaak
> Vermijd koud, zwaar, vettig, zoet en zuivelrijk voedsel
> Vermijd overeten – eet liever 2 lichte maaltijden en ontbijt licht of sla over
Pittige mungsoep met groene groenten
Goed voor: lunch of licht avondeten
Werking: verwarmend, licht verteerbaar, droogt overtollige Kapha
Ingrediënten:
-
1 kop gespleten mungbonen (week ze 2 uur)
-
1 el zonnebloemolie of mosterdolie
-
1 tl komijnzaad
-
½ tl mosterdzaad
-
1 tl geraspte verse gember
-
1 tl kurkuma
-
1 tl korianderpoeder
-
1 bosje spinazie of boerenkool
-
Citroensap en zeezout
Bereiding:
-
Kook de mungbonen tot ze zacht zijn.
-
Verhit olie en bak de specerijen kort.
-
Voeg mungbonen en groenten toe en laat sudderen.
-
Breng op smaak met citroensap. Serveer warm.
Gekruide groentenroerbak
Goed voor: lunch of lichte avondmaaltijd
Werking: bitter, pittig, stimulerend
Ingrediënten:
-
1 el mosterdolie of kokosolie
-
1 tl mosterdzaad
-
1 tl komijn
-
½ ui, fijngehakt
-
1 teentje knoflook, fijn
-
1 kleine broccoli, in roosjes
-
1 wortel, in dunne plakjes
-
1 kopje fijngesneden boerenkool of andijvie
-
½ tl chilivlokken (optioneel)
-
Kurkuma, peper, zout
Bereiding:
-
Verhit olie, voeg specerijen toe tot ze geuren.
-
Voeg ui en knoflook toe, bak glazig.
-
Voeg groenten toe, roerbak 5-7 min.
-
Serveer met een beetje limoensap.
Pittige kruidige appelcompote
Goed voor: licht en stimulerend ontbijt
Werking: verwarmend, activeert spijsvertering
Ingrediënten:
-
1 appel in stukjes
-
1 tl geraspte gember
-
½ tl kaneel
-
Snufje zwarte peper
-
1 tl citroensap
-
Klein beetje water
Bereiding:
-
Kook de appel met alle ingrediënten in een klein beetje water tot zacht.
-
Serveer warm, zonder zoetmiddel.
Aanbevolen dranken voor Kapha-types:
-
Gemberthee, kaneelthee, kruidnagelthee
-
Warm water met citroen
-
Vermijd melk, koude drankjes, smoothies
Kapha-balancerend Dagmenu (Vegetarisch, verwarmend, stimulerend)
Ochtenddrankje Kapha-stimulerende thee
-
Gember – kaneel – kurkuma – zwarte peper – citroensap
→ 10 minuten laten trekken in kokend water, warm drinken
Ontbijt : Warme appel- of peercompote met kruiden
Ingrediënten:
-
1 appel of peer in stukjes
-
1 tl geraspte gember
-
½ tl kaneel, snufje kardemom
-
Snufje zwarte peper
-
Sap van ½ citroen
-
1 tl kokosolie (optioneel)
Bereiding:
Kook het fruit met de kruiden en een klein beetje water tot zacht. Serveer warm.
Drankje: warme kruidenthee met citroen of venkel/kaneel
Lunch Pittige mungbonensoep met gestoomde groenten
Ingrediënten:
-
Gespleten mungbonen (½ kop, geweekt)
-
Komijnzaad, mosterdzaad, verse gember, kurkuma
-
Groenten: broccoli, spinazie, wortel, courgette
-
Korianderblad, limoensap
Bereiding:
Kook de bonen met kruiden en groenten tot een lichte, goed gekruide soep. Voeg vlak voor het serveren koriander en limoensap toe.
Bijgerecht (optioneel):
-
Klein portie basmatirijst of quinoa
-
Papadam of geroosterde linzencrackers
Tussendoortje
Kopje gember-kaneelthee of chai zonder melk
-
1 geroosterde rijstwafel met avocadospread & zwarte peper
(of een stuk gestoomde groente zoals pompoen met limoensap en chilivlokken)
Avondeten Gekruide roerbakgroenten met mungnoedels of boekweit
Ingrediënten:
-
Wokgroenten zoals prei, groene kool, paprika, wortel
-
Gebakken met gember, komijn, kurkuma, chili, zwarte peper
-
Serveer met mungnoedels of een kleine portie gekookte boekweit
Alternatief: linzensoep met gestoomde groenten
Voor het slapengaan
-
Warme kruidenthee: venkel – tulsi – gember
-
Vermijd zware snacks of zoetigheid
